Kiitos puheenjohtaja, hyvä puoluekokous.

Aiheeni on maatalous ja sen ahdinko. Terveisiä Savonlinnasta, Etelä-Savosta.

Seutukaupungissa asuvana olen tutustunut moniin maaseututuottajiin. Kaupassa leipä- tai vihanneshyllyllä voin toisinaan valita tutun tuottajan tuotteen. Brysselissä valittiin tällä viikolla Euroopan paras luomualue 2024, joka on muuten Etelä-Savo.

Vihreiden joukossa on myös perinteisesti ollut tuottajia ja toivottavasti on jatkossakin.

Maataloustuottajilla ei mene hyvin. Enkä puhu vain yksittäisestä ystävästä vaan laajasti koko alasta, joitain poikkeuksiakin varmaan löytyy. Suomalainen ruoan tuotanto on jo niin ahtaalla, että kaikki mahdolliset keinot kotimaisen ruoantuotannon turvaamiseksi on tehtävä. Maataloustuottajat ovat paitsi omavaraisuuden ja ruokaturvan myös luontokadon- ja ilmastonmuutoksen torjunnan ytimessä – siirtymää fossiilittomaan maatalouteen on tuettava.

Mitä voimme tehdä? Kansanedustajat, tukekaa tuottajia kestäviin tuotantotapoihin, S-ketjun jäsenomistajien edustajat, toimikaa ruoantuottajahinnan korottamiseksi kaupan sektorilla ja kotimaisten tuotteiden asettamiseksi hyllyjen eturiviin. Kunta- ja hyvinvointialuepäättäjät suosikaa kunnissanne lähituottajia julkisiin aterioihin.

Ruoka ja ruoantuotanto on kestävän elämäntavan keskiössä. Kotimainen kestävällä pohjalla toimiva ruoantuotanto on osa vihreän politiikan ydintä. Ruokaa ei ole ilman ruoantuottajia. Kiitos.